Skoleorientering med nye skolekart

I forrige uke var Rune på Halsa- og Glomfjord skole for å innvie skolenes nye skolekart for elever og lærere. Dette er kart som Lars-Børge har laget i sommer, og som er en del av orienteringsforbundets treårig satsning på skolekartproduksjon. Skolene får disse kartene helt gratis, og ved å «takke ja» til en slik introduksjonsdag får de også «O-skolesekken» – en ryggsekk med utstyr og undervisningsmateriell helt gratis, samt 20 postplater i metall som kan monteres og stå ute året rundt – såkalte «faste poster.» Når 2 av 3 år av prosjektperioden er unnagjort har Meløy Orienteringsklubb laget kart for 6 skoler i kommunen, samt ett i Gildeskål. Hensikten med dette prosjektet er at skolene skal ha tilgang til gode kart, kunne bruke godt utstyr, og kunne lage gode opplegg som fremmer læring og interesse for aktiviteter rundt denne sporten.

Opplæring i bruk av kart på ulike nivåer står som kompetansemål på alle nivåer i skolen, men dessverre har dette vært vanskelig å oppfylle når lærerne må bruke skjermdump av kart fra Gule sider, håndtegnede løyper, og egenproduserte postflagg.

Det er også vedtatt at Meløyskolene skal være helsefremmende med bl.a. et minimumskrav til fysisk aktivitet, noe som medfører at man må integrere fysisk aktivitet inn i undervisningen. Et viktig fokus for oss og orienteringsforbundet, som har utarbeidet undervisningsmateriellet,  er å vise hvordan man kan få til motiverende økter med samspill på fysisk aktivitet, kartinnlæring og fag. I denne uken på Halsa og  Glomfjord har til sammen ti klasser fått prøvd seg på noen av disse aktivitetene: Karttegnstafett, dyrebingo, addisjonsløype, grubleløype med grammatikk, pokerhånd-løp, kjegleorientering og bokstavløype. Niende og tiende trinn i Glomfjord fikk også prøvd sprintløype med profesjonelt trådløst tidtakerutstyr. Her fikk vi lokket fram skikkelig konkurranseinstinkt hos 9. klassingene som hadde beste tid fra 10. klassen å strekke seg opp mot.

Vi håper nå at materiell, aktiviteter og skolekart blir hyppig brukt, så er det kanskje tre nye skoler i Meløy, Gildeskål eller Rødøy som får nytt skolekart til neste år. I denne portalen kan lærerne enkelt finne kart for sin skole, lage løyper, og printe ut kart med løyper: https://skoleorientering.no/

Faste poster – postplater i metall
Gruble (også kalt Guggenheim) med bl.a. øving på ordklasser i norsk.

Trådløs registrering og tidtaking på løype for 9. og 10. trinn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *